betöltés folyamatban...

INGYENES SZÁLLÍTÁS! ONLINE ÜGYFÉLSZOLGÁLAT! MAGYAR WEBSHOP!  +36209913222

+36 (20) 99 13 222 - magyar webshop

KÁDÁR-KOCKA felújítása – 1

2022.03.14. - 17:13 #Lakásfelújítás

Megéri belevágni!

Másodvirágzásukat élik a Kádár-kockák idehaza. Az állami támogatásoknak és a vidék megerősödő vonzerejének hála egyre többen döntenek úgy, hogy egy ilyen épülettípusban rendezkednek be hosszú távra, és egy Kádár-kocka felújítása jelenti számukra az otthonteremtést kulcsát.

De mit is kell tudni a Kádár-kockákról?

  • Minden Kádár-kockának négyzet alakú az alaprajza, és kb. 100 négyzetméteres.
  • Ez a sátortetős háztípus a 60-as évektől egészen a 80-as évekig élte fénykorát.
  • Hozzávetőleg 800.000 ilyen típusú családi ház található kis hazánkban.

Ezen házak többsége, tehát már, a 60. életévüket tapossák, ennek megfelelően bőven rájuk fér a ráncfelvarrás. Már csak azért is, mert az életmódunk és az igényeink gyökeresen megváltoztak ezalatt a több mint fél évszázad alatt. És ezen a ponton bizonytalanodnak el sokan, és teszik fel maguknak a kérdést: vajon lehetséges egyáltalán olyan otthont faragni egy ilyen öreg házból, ami minden igényt kielégít? Elsősorban nekik szól az alábbi összeállításunk, melybe legnépszerűbb olvasói sikertörténeteinket gyűjtöttük egybe. Mindegyik egy ékes bizonyíték arra, hogy a Kádár-kocka felújítása bizony megtérülő beruházás.

„2014 júliusában a szülőktől kaptuk az 1960-ban épült Kádár-kocka típusú házunkat. Egyik napon édesapám elvitt engem és a férjemet a jelenlegi házunkba, hogy megmutassa nekünk. Ő már többször említette nekem, hogy ez a ház mennyire jó állapotban van, és hogy ezeket a típusú házakat könnyű alakítani, bővíteni is. Mi akkor még nem sok lehetőséget láttunk benne, nem tudtuk, hogy hogyan kellene modernebbé tenni” – idézi fel nekünk az előzményeket Márta, aki korábban több ingatlanban is járt férjével, Dáviddal, de mindig elborzadt a látottakon. Elhanyagolt belső terek, koszos udvarok… „Azokhoz képest a „mi” házunk, igaz, hogy régies volt, de tiszta, és attól függetlenül, hogy nem lakta senki, nem volt benne büdös, dohos szag. Már ekkor tudtuk, hogy ez lesz a miénk.”

Friss házasokként az volt a célunk, hogy minél hamarabb beköltözhessenek. 2014 augusztusában tartották szűk családi körben az esküvőjüket, az arra kapott pénzt pedig a ház felújítására költötték. Ez egy tisztasági meszelésre, burkolatcserére, és egy kandallóra volt elég. Mivel a nappaliban nem volt semmilyen fűtés, utóbbi ezért is volt elengedhetetlen. A ház többi részében konvektorok voltak. A kandallót azonban hangulata és melegsége miatt annyira megszerették, hogy már nem adnák semmiért. 2 hónappal később aztán be is költöztek. „Emlékszem, hogy a beköltözés évében volt olyan ablakunk, amely egy szeggel volt bezárva. Az ablakra vastag sötétítőt raktunk, azzal szigeteltük le. Közben pedig folyamatosan tervezgettük, hogy hogyan újítsuk fel a házat. Nagy hitelt sosem akartunk felvenni, így mindig annyit alakítottunk csak rajta, amennyit éppen vállalni tudtunk” – meséli Márta.

Első körben a nyílászárók cseréje volt a legfontosabb. 2015-ben kicserélték a régi, elavult, száz réteggel lefestett ablakokat modernebb műanyag nyílászárókra. Minél több fényt szerettek volna a lakásba, ezért két ablakot földig érőre cseréltek. Még ebben az évben a tetőcserét is beiktatták. Minél könnyebb tetőszerkezetet szerettek volna. „Egy Ruukki márkájú finn cserepes lemezre esett a választásunk, amely szélsőséges időjárásra lett tervezve. Nyáron mintegy 3 hét alatt elkészült a megálmodott tetőnk.” Szerkezetjavítás történt, a régi gerendák jó állapotban voltak, ezért azok maradtak. Fóliázva, majd lécezve lett a lemez alatt. A munkálatokból a családban mindenki kivette a részét. Ahogy Márta felidézi, az almafa árnyéka alatt festették a léceket a nagy melegben.

Az elkövetkező 3 évben aztán csak kisebb munkálatokat végeztek a házon. Felújították a garázst, és simára lett simítva a ház. Sokáig így állt „szürkén”. 2020-ban aztán eljött a COVID időszak. „Én itthon voltam a lányokkal az iskolabezárás és a GYES ideje alatt, a férjemnek is kevesebb lett a munkája, így több idő maradt a ház körüli munkákra. Elkezdtük újra a tervezgetést. Régóta szerettünk volna egy nagy teraszt, ahová kiülhetünk pihenni. Megterveztük, és a férjem édesapám segítségével megvalósította. A burkoláshoz szakembert fogadtunk, de ez nem ment könnyen. Soknak rengeteg a munkája, van aki megfizethetetlen, és van aki csak ígéri, hogy érkezik (persze ők azok, akik sosem értek ide).”

A terasz elkészülte után aztán eldöntötték, hogy ideje a ház külső állapotán is javítani. Sorra keresték meg a szakembereket, akik többnyire csak hitegettek őket a munkával. Így telt el közel egy hónap. Már majdnem lemondtak arról, hogy valaki elvállalja a felújítást. Az utolsó utáni pillanatban végül a szomszéd városból jött a segítség, és majdnem három hét alatt csodát tettek. házzal.A külső felújítás kapcsán a férjem szabad kezet adott nekem. Rám bízta a szín, a dekorelemek és a kültéri lámpák kiválasztását is. Annyit tudtunk, hogy szeretnénk dekor elemeket a falakra, és hogy a visszafogott, halvány színeket fogjuk előnyben részesíteni. A terasz burkolata adott volt, az onnan megmaradt burkolóanyagot használtuk fel a ház díszítéséhez. A sarkokra felezett kültéri csempe került.”

ÖSSZEGZÉS

Márta és férje legfőbb célja a felújítás előtt a régi kocka jelleg megszüntetése volt. Ezért az első bejáratot megszüntették, a tipikus előtetőt lebontották és a tetőt kihozták. „Utólag visszagondolva nem csinálnék másképpen semmit. Így szeretjük a házat, ahogy van. 6 év telt el, ha bejövök a kapun, még most sem hiszem el, hogy a miénk. Persze készen nem vagyunk, mindig szépítünk valamit, vagy a házat vagy a kertet. Tervben van még egy külön szoba a legkisebb lányunknak, illetve a fürdőszobánk felújítása is. Nem unatkozunk hát a ház körül. De nekünk mindig a jelenlegi állapotában a legszebb.”

 

forrás: https://www.otthonokesmegoldasok.hu/